Nederland gaat naar de stembus

Nederland gaat woensdag naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen.
Turks.nl Redactie

Woensdagavond laat moet duidelijk zijn of VVD-leider Mark Rutte inderdaad de voorspelde overwinning binnenhaalt.

Om 07.30 uur gaan de stembureaus open en om 21.00 uur sluiten ze. Doordat er overal met het rode potlood wordt gestemd in plaats van met stemcomputers, kan de uitslag mogelijk tot middernacht op zich laten wachten. Een eerste prognose van de uitslag wordt verwacht zodra de stemlokalen dicht zijn.

VVD-leider Mark Rutte stemt tussen 09.00 en 09.30 uur in Den Haag. PvdA-leider Job Cohen doet dit om 11.30 uur in Amsterdam. Premier Jan Peter Balkenende (CDA) brengt zijn stem tussen 12.30 en 13.00 uur uit in een verzorgingsflat in Capelle aan den IJssel.

Volgens de laatste peilingen stevent de VVD af op de overwinning, maar peilingen zijn niet altijd even betrouwbaar. Bij de vorige verkiezingen, in 2006, kwam de PvdA bijvoorbeeld vijf zetels lager uit dan opiniepeiler Maurice de Hond had voorspeld. De PVV won juist vier zetels méér.

De Hond verwacht dat woensdag zo’n 75 a 80 procent van de kiezers gaat stemmen. Dat zou minder zijn dan de vorige keer: in 2006 kwam ruim tachtig procent van de kiezers opdagen. Dat was de hoogste opkomst sinds 1989.

Het weer is een mogelijke spelbreker: het KNMI verwacht zo’n 21 graden, veel bewolking en regenbuien. Toch denkt het KNMI niet dat mensen door de regen besluiten maar niet te gaan stemmen. Hooguit wachten ze tot het weer droog is. Het lijkt er op dat er woensdag tussen de buien door genoeg tijd is om naar het stemhokje te gaan.

Novum