Nederland geeft geld voor noodhulp Kirgizië

Door | Binnenland

Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) woensdag bekendgemaakt. “Het is bittere noodzaak dat de internationale gemeenschap Kirgiziërs laat zien dat zij niet worden vergeten. Nederland draagt daar vanzelfsprekend zijn deel aan bij.”

Van het bedrag gaat driekwart naar voedselhulp via het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Dit programma hoopt 560 duizend mensen van voedsel te kunnen voorzien. Het Internationale Rode Kruis krijgt de rest. Van dit geld moeten etnisch Oezbeekse vluchtelingen worden opgevangen in Oezbekistan.

In april vond een staatsgreep plaats en is de toenmalige president Koermanbek Bakijev afgezet. Een interim-regering is nu aan de macht onder leiding van Roza Otoenbajeva. Het land is sinds de staatsgreep verdeeld. Sinds twee weken kampt Zuid-Kirgizië met aanhoudend geweld. Vooral etnische Oezbeken worden aangevallen door de nieuwe Kirgizische regering.

Volgens Buitenlandse Zaken is de humanitaire situatie zorgwekkend. De VN vreest dat meer dan een miljoen mensen in Kirgizië zijn getroffen. Van hen zijn er driehonderdduizend ontheemd en honderden zijn gedood. Tweehonderdduizend etnische Oezbeken vluchtten daarnaast naar Oezbekistan. De Kirgiziërs kampen met voedselschaarste en op langere termijn dreigt hongersnood, aldus het ministerie.

Novum

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...

Megan Fox rookt shisha met haar moeder in Istanbul

De wereldberoemde actrice Megan Fox is in Turkije voor de...

Nesrin Cavadzade bevestigt berichten over La Casa De Papel

Er is een zeer grote kans dat de populaire serie La Casa De...

Montenegro biedt Burak Özçivit staatsburgerschap aan

De voorzitter van de Montegrijnse Hoge Raad heeft de...