Nederland geeft geld voor noodhulp Kirgizië

Nederland stelt vierhonderdduizend euro beschikbaar voor humanitaire hulp in Kirgizië.
Turks.nl Redactie

Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) woensdag bekendgemaakt. “Het is bittere noodzaak dat de internationale gemeenschap Kirgiziërs laat zien dat zij niet worden vergeten. Nederland draagt daar vanzelfsprekend zijn deel aan bij.”

Van het bedrag gaat driekwart naar voedselhulp via het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Dit programma hoopt 560 duizend mensen van voedsel te kunnen voorzien. Het Internationale Rode Kruis krijgt de rest. Van dit geld moeten etnisch Oezbeekse vluchtelingen worden opgevangen in Oezbekistan.

In april vond een staatsgreep plaats en is de toenmalige president Koermanbek Bakijev afgezet. Een interim-regering is nu aan de macht onder leiding van Roza Otoenbajeva. Het land is sinds de staatsgreep verdeeld. Sinds twee weken kampt Zuid-Kirgizië met aanhoudend geweld. Vooral etnische Oezbeken worden aangevallen door de nieuwe Kirgizische regering.

Volgens Buitenlandse Zaken is de humanitaire situatie zorgwekkend. De VN vreest dat meer dan een miljoen mensen in Kirgizië zijn getroffen. Van hen zijn er driehonderdduizend ontheemd en honderden zijn gedood. Tweehonderdduizend etnische Oezbeken vluchtten daarnaast naar Oezbekistan. De Kirgiziërs kampen met voedselschaarste en op langere termijn dreigt hongersnood, aldus het ministerie.

Novum