Turks.nl

Nederland levert PKK’er uit aan Turkije

Voor het eerst levert de Nederlandse politie een PKK’er uit aan Turkije.

Dat melden Turkse media.

De PKK-lid, Ali Cafer Cansiz werd door Interpol met een ‘red notice’ gezocht. Hij is vannacht door het interpol-team opgehaald en vervoerd naar Turkije.

In totaal worden er 334 PKK’ers in 190 landen op de opsporingslijst van de Turkse politie. Voornamelijk gaat het om terroristen die zijn gevlucht uit Turkije, wapenleveranciers of leden die financiële hulp verzamelen aan de gewapende tak van de terreurorganisatie.

PKK in Nederland
Het is langer bekend dat de terreurorganisatie PKK vele activiteiten voert in Nederland zoals financiële steun en het rekruteren van minderjarigen aan de gewapende tak. Tot nu toe weigerde Nederland de uitlevering van terroristen, zoals de PKK-kopstuk Hasan Adir in 2010, en zelfmoordterrorist Güven Akkuş die was getraind in Nederland. Akkuş was opgeleid als zelfmoordterrorist in de PKK-kamp in Liempde, maar werd samen met 39 anderen vrijgelaten nadat de kamp was opgerold in 2004. Later pleegde hij in 2007 een aanslag waar 8 mensen omkwamen en 91 mensen gewond raakten.

Ellemeet
Maandag werden er 55 PKK-sympathisanten in het Zeeuwse Ellemeet opgepakt door de Nederlandse politie. De Koerdische vereniging FedKom, die bekend staat als pro-PKK, hield aan dat het ging om een ‘culturele bijeenkomst’. Echter maakte het Openbaar Ministerie gisteren bekend dat het ging om een opleidingsbijeenkomst voor het werven en rekruteren van terroristen voor de PKK. 37 van hen werden vrijgelaten, 9 worden voorgelegd bij de rechtbank, 9 anderen zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.

 © Turks.nl

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl