Nederland opent Dutch Design Desk in Istanbul

Nederland heeft in Istanbul een steunpunt geopend voor architecten, designers en ontwerpers die zaken willen doen in Turkije.
Turks.nl Redactie


Dat staat op rijksoverheid.nl

De groeiende economie en snelle uitbreiding van de steden bieden een markt voor Nederlandse kennis en ideeën. De opening werd verricht door Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen en boegbeeld van de creatieve industrie Van der Chijs. Ze zijn deze week met dertig bedrijven uit deze sector voor een handelsmissie in Turkije.

Topsector creatieve industrie
´De creatieve industrie is een van de topsectoren van de Nederlandse economie,´ zei minister Verhagen bij de opening van de Dutch Design Desk. ´Nu de welvaart in Turkije groeit, wordt de behoefte aan mooiere en betere producten groter. Nederlandse designers kunnen daarbij helpen.´ Na de opening ondertekenden het Amsterdams designgroep NWXSE een contract met de Turkse fabrikant Burasit voor de ontwikkeling van een serie kantoormeubelen. Nederlandse architecten en andere creatieve bedrijven richten zich ook op de uitdagingen die de snelle uitbreiding van Turkse steden met zich mee brengt. Het architectuurbureau Meccanoo werkt al mee aan de stadsvernieuwing van Istanbul, met 16 miljoen inwoners de grootste stad van Turkije.

400 jaar diplomatieke betrekkingen
´Er is behoefte aan de kunde en ervaring van Nederlandse architecten en planners bij de duurzame modernisering van steden,´ denkt minister Verhagen. Hij zal tijdens de missie deze week acht bureaus voorstellen aan burgemeester van Istanul Topbas. De Dutch Design Desk bevindt zich in Fulya, de wijk van Istanbul waar veel creatieve bedrijven zijn gevestigd. Nederland en Turkije vieren dit jaar vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen. Er zijn een groot aantal manifestaties op het gebied van design, mode en architectuur.