Nederland pakt ‘haatzaaiende imams’ aan

Moslimpredikers en imams die de daden van de ISIS verheerlijken in Nederlandse moskeeën worden tegengehouden of weggestuurd. 
Turks.nl Redactie

Dat heeft minister Asscher van Sociale Zaken aangekondigd, meldt telegraaf.nl.

“Haatimams zullen we het werken moeilijk en waar het kan onmogelijk maken”, zegt Asscher. “Als een imam uit Syrië hier wil gaan preken en hij heeft daar geen vredelievende bedoeling mee, dan krijgt hij geen visum. Maar ook Nederlandse imams, mensen die hier zijn opgegroeid en die haat zaaien, zullen we het leven lastig maken.”

De imams die haat prediken krijgen een gesprek met de burgemeester. In 2003 tot 2007 werden visa van predikers al geweigerd onder Rita Verdonk. Reisdocumenten werden toen geweigerd en ‘haatimams’ werden uitgezet

De aanpak is volgens Asscher onderdeel van een groter plan om radicalisering van moslimjongeren in Nederland tegen te gaan. De plannen bestaan al, maar waren de laatste jaren van de agenda verdwenen, meldt Asscher. Hij gaat binnenkort praten met imams.

Het trainen van ‘sleutelfiguren’ in de moslimgemeenschap is een ander aanpak om te voorkomen dat jongeren in de ban raken van gewelddadig moslimextremisme, zegt Asscher.