Turks-Nederlandse drugsbaron opgepakt

De politie in Rotterdam heeft dinsdag een 44-jarige Turkse Nederlander opgepakt omdat hij betrokken zou zijn bij grote internationale drugstransporten.
Turks.nl Redactie

Dat meldt nu.nl.

Volgens het OM is hij leider van een bende die cocaïne van Zuid-Amerika naar Nederland en België exploiteerde. De bende gebruikte mogelijk Nederlandse bedrijven voor de smokkel. De cocaïne werd vervoerd in ladingen fruit vanuit Colombia, Peru en Ecuador. Naast smokkel loopt het onderzoek ook over witwassen en contante uitgaven van zeker 2.5 miljoen euro.

Afgelopen twee jaar is tien keer grote partijen cocaïne in beslag genomen in ladingen fruit die bestemd waren voor een bedrijf van de drugsorganisatie. De omvang varieerde van enkele tientallen tot 8.000 kilo cocaïne, een recordvangst in 2012.

In 2012 verrichte de politie al een doorzoeking van de verblijfplaats van de man, een penthouse in Rotterdam. Daar trof de politie een vuurwapen, munitie en 9 ton aan contant geld. In 1999 werd de man al veroordeeld tot 7 jaar wegens drugshandel. In 2003 werd hij in Brazilië veroordeeld tot 12 jaar wegens drugsbezit, maar glipte in 2009 weg met een vals paspoort.