Nederland stopt lening afkopen dienstplicht voor Turkse agenten

Turks.nl Redactie

Nederland gaat stoppen met het helpen van Turks-Nederlandse politieagenten bij het afkopen van hun Turkse dienstplicht. De regeling daarvoor wordt binnenkort afgeschaft. Dat melden binnenlandse media.

Dat schrijft minister Blok (Veiligheid en Justitie) in reactie op vragen van CDA-Kamerlid Chris van Dam. De politieke partijen CDA, SP en SGP pleitten daarvoor.

In principe moeten Nederlanders tot 38 jaar die ook een Turks paspoort hebben, in Turkije in militaire dienst. Die dienstplicht is wel af te kopen, maar dat kost momenteel duizend euro en tot voor kort zelfs 6 duizend euro.

Mede om te zorgen voor meer diversiteit binnen de politie, is vervolgens door Nederland in 2002 een regeling opgetuigd waarmee agenten een renteloze lening tot 6000 euro kunnen krijgen om van die plicht af te komen.

Volgens Blok is door recente versoepeling van de Turkse regelgeving, waarbij onder andere de afkoopsom is verlaagd, er geen noodzaak meer om de agenten te helpen met een lening. ”Deze regeling wordt daarom binnenkort afgeschaft.”

Van Dam (CDA) is blij dat er een eind aan komt. ”Politiemensen, ook met een Turkse achtergrond, kunnen maar één overheid dienen en dat is de Nederlandse”, zegt hij.