Nederland: ‘Turkse vicepremier niet welkom’

Turks.nl Redactie

De Turkse vicepremier Tuğrul Türkeş is niet welkom in Nederland om de couppoging van vorig jaar te herdenken. Dat laat het kabinet weten in een verklaring.

De Turkse vicepremier zou aanstaande dinsdag naar Apeldoorn komen om een herdenking van UETD van de couppoging vorig jaar bij te wonen. Volgens het kabinet is het ‘gezien de huidige omstandigheden in de bilaterale relatie tussen beide landen, niet gewenst dat een regeringslid komt naar Nederland’.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü.Başbakan Yardımcısı sayın Tuğrul Türkeş bey'in Şehitleri Anma Programına tüm…

Posted by UETD Nederland on Wednesday, July 5, 2017

Turkijerel

Eerder leidde de komst van Turkse regeringsleden tot een diplomatieke rel. De Turkse minister van BuZa zou in maart naar Nederland komen vanwege een verkiezingscampagne voor het referendum voor een nieuwe grondwet.

Hij kreeg geen landingsrechten van het Nederlands kabinet. Daarop kwam de Turkse minister van Familiezaken via de snelweg naar Nederland. Ze werd tegengehouden bij het consulaat in Rotterdam en uiteindelijk moest ze terugrijden naar Duitsland, waar ze vandaan was gekomen.

Die nacht raakten meerdere Turkse Nederlanders gewond bij rellen rond het Turks consulaat. Sindsdien staat de relatie tussen beide landen op een dieptepunt.