Nederland verbiedt optreden Grup Yorum

Het concert van de Turkse muziekgroep Grup Yorum is voor de tweede keer verboden in Nederland.
Turks.nl Redactie

Dat melden zij op social media.

Grup Yorum staat bekend om hun protestmuziek en om hun sympathie voor de extreemlinkse terreurorganisatie DHKP-c, dat ook aanhang heeft in Nederland. De DHKP-c is onder andere verantwoordelijk voor zelfmoordaanslagen in Turkije, waaronder de aanslag op de Amerikaanse ambassade in 2013. Yorum verheerlijkte toen de aanslag en dader ervan.

Zelfmoordterrorist
Enkele leden van Yorum werden aangehouden toen zij gingen rellen bij een politiebureau om het stoffelijk overschot van Ibrahim Cuhadar op te halen. Cuhadar was een zelfmoordterrorist dat een aanslag pleegde op een politiebureau in Turkije.

In oktober mocht Grup Yorum al niet optreden in Den Haag. De Nederlandse geheime dienst zou de gemeente gewaarschuwd hebben. Op 24 januari zou Yorum optreden in Amersfoort. Dat werd evenals afgezegd. In het afgelopen jaar werden ook concerten in Duitsland op het laatste moment verboden.

Volgens de groep is het ondemocratisch om dit soort evenementen te verbieden. Zij zijn op zoek naar een ander locatie om het concert alsnog door te laten gaan.