Nederland verleent asiel aan eerste Turkse vluchtelingen na de couppoging

Nederland heeft asiel verleend aan de eerste Turken die vluchtten uit Turkije na de bloedige couppoging in juli 2016 en om asiel vroegen in Nederland. Dat meldt nu.nl.

Volgens voorzitter Wil Eikelboom van de Vereniging Asieladvocaten en -juristen Nederland (VAjN) gaat het voor zover bekend om in ieder geval acht vermeende sekteleden van de terroristische FETÖ-sekte.

Loading...

Na de couppoging volgde een flinke toename van Turkse asielaanvragen. In 2016 waren het er 235 en dit jaar tot en met september al 309, terwijl het er in heel 2015 maar 56 waren.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt dat er aanvragen van Turken zijn toegewezen, maar doet geen uitspraak over de aard ervan.

Turkse asielzoekers die zich na de couppoging hadden gemeld, waren doorverwezen naar de verlengde asielprocedure. Ook daarvan is de beslistermijn inmiddels in de eerste gevallen verlopen.

Een woordvoerster zegt dat er ook aanvragen zijn afgewezen. ”Er geldt geen apart beleid voor asielaanvragen uit Turkije. Alle aanvragen worden zorgvuldig bekeken en individueel beoordeeld.”

  • Loading...