Nederlandse hoogleraar geeft Turkse onderscheiding terug

De Nederlandse hoogleraar Erik-Jan Zurcher heeft zijn Turkse onderscheiding teruggegeven om het ‘dictatoriaal wanbeleid’ in Turkije, zoals hij het noemt.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

Erik-Jan Zurcher is hoogleraar Turkse talen en culturen aan de Universiteit Leiden. Hij kreeg zijn onderscheiding tien jaar geleden uit handen van de toenmalige Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül. Middels een opinieartikel in NRC maakt hij bekend dat hij zijn onderscheiding ‘als protest tegen het dictatoriale wanbeleid van Erdogan’ inlevert. “Maar ook als erkenning dat ik het twaalf jaar geleden mis had,” meent hij. Zijn artikel in NRC luidt ‘Hier heb je mijn Turkse medaille terug, Erdogan’ terwijl hij het niet van Erdogan heeft gekregen.

Zurcher zei dat Turkije zich in de richting van Europa had ontwikkeld tussen 2002-2006. Sinds 2007 zou dat net andersom zijn. “Er kan geen sprake meer zijn van een lidmaatschap,” schrijft hij nu.

Hij heeft zijn onderscheiding ‘netjes verpakt’ teruggestuurd naar de Turkse ambassade. Het gaat om de gouden ‘Medal of High Distinction’ die hij kreeg in 2005 wegens zijn inspanningen om de Nederlandse politiek voor te lichten over Turkije.

  • Loading...