Nederlandse man wordt vervolgd om beledigen Erdoğan

Turks.nl Redactie

Een 64-jarige man uit Sittard wordt vervolgd voor het beledigen van president Erdoğan. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie.

De man stuurde meerdere e-mails naar de Turkse ambassade in Den Haag. Hij noemde Erdoğan onder meer een zwijn en vergeleek hem met Adolf Hitler.

“Erdoğan moet zo nodig de hele wereld gijzelen met zijn verderfelijke ideeën. Meer dan zeventig jaar geleden ging eenzelfde dictator exact dezelfde fout in”, schreef de man onder andere.

Hij stuurde een afbeelding mee waarop Hitler en Erdoğan te zien waren. Tussen de twee in was een hakenkruis afgebeeld met daarop de tekst: ´there’s no difference´.

De e-mails werden gestuurd tussen eind juni en begin november 2016. De plaatsvervangend ambassadeur van de Turkse ambassade deed aangifte.

Het Openbaar Ministerie vervolgt de man uit Sittard nu voor belediging, belediging van een ambtenaar en het beledigen van een bevriend staatshoofd. Vrijdag moet hij voor het eerst voorkomen.

Illegaal?

Het beledigen van een bevriend staatshoofd is vooralsnog verboden volgens de wet, maar het verbod zal binnenkort waarschijnlijk verdwijnen.

In april stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met een voorstel om te voorkomen dat iemand veroordeeld kon worden in Nederland voor het beledigen van Erdoğan.

De nieuwe wet is nog niet van kracht. De Eerste Kamer moet zich eerst nog over het voorstel buigen. Pas als ook de Eerste Kamer akkoord is, kan het verbod geschrapt worden.