Nederlandse racist veroordeeld voor reactie op Facebook over Turken

Turks.nl Redactie

Een 53-jarige man uit Zwolle is veroordeeld tot een week voorwaardelijke gevangenisstraf wegens groepsbelediging. Hij plaatste in december vorig jaar een bericht op zijn facebookpagina, dat er wat hem betreft meer slachtoffers hadden mogen vallen bij een bomaanslag in Istanbul kort ervoor. Dat meldt De Stentor.
Dirk N. (53) had naar eigen zeggen een behoorlijke wat gedronken toen hij de reactie plaatste op Facebook over de aanslag bij het stadion van Beşiktaş, waarbij tientallen mensen omkwamen, vooral politieagenten.

Die reactie luidde letterlijk: ‘Jammer dat er maar 29 doden zijn, hadden er veel meer mogen zijn, maar ja??, die 29 komen gelukkig niet hierheen, top.’ Zijn Facebookprofiel was destijds openbaar toegankelijk, de post leidde tot een stroom van heftige reacties.

Al snel werd bekend dat de Zwollenaar als chauffeur werkte bij PostNL. Dat bedrijf nam per direct afscheid van hem, omdat het niet geassocieerd wilde worden met racistische en beledigende uitingen. Er verschenen berichten in de media, op Turkse televisie werd hij zelfs met naam genoemd, met een foto erbij.

Naar aanleiding van de vragen die we krijgen over de uitspraken op social media van de chauffeur die voor ons rijdt,…

Posted by PostNL on Sunday, December 11, 2016

Op zijn Facebookbericht kwamen verder rond de 4 duizend reacties, vooral uit de Turkse gemeenschap, waarvan het merendeel bedreigend van aard. ”Hij is bij wijze van spreken op de platte kar door de stad gereden en kreeg bijna letterlijk de hele wereld over zich heen”, zei zijn advocaat.

N. kon de politierechter niet goed uitleggen waarom hij de tekst geplaatst had. Hij was in een emotionele bui, omdat het de verjaardag van zijn reeds lang overleden vader was en hij zat destijds al enige tijd niet lekker in zijn vel, aldus zijn advocaat. Met een enkele druk op de knop stuurde de Zwollenaar zijn frustratie de wereld in. En dat de man niet veel op heeft met buitenlanders bleek ook wel uit eerdere berichten van hem. Hij heeft de post verwijderd en zijn facebookpagina afgeschermd.

Deze uiting gaat voorbij de grens van vrijheid van meningsuiting, zei de Officier van Justitie. Rekening houdend met de gevolgen en de gunstige ontwikkeling, eiste ze een boete van 350 euro voorwaardelijk.

De politierechter vindt dat de boete niet in verhouding is met de ernst van de zaak. ”Dit is een stuitend bericht, en heel grievend voor de nabestaanden van de slachtoffers. Het moet naar buiten toe duidelijk zijn dat dit niet kan.” Vandaar dat ze er een voorwaardelijke gevangenisstraf van maakte.

De betreffende reactie:

15390872_10154736003616774_2668393753095660416_n