Nederlandse scholen gaan les geven over Atatürk

Ton van der Schans, voorzitter van de vakvereniging van geschiedenisleraren (VGN), wil dat Atatürk onderwezen wordt op de Nederlandse scholen.

Scholieren zouden bij de geschiedenislessen voortaan niet alleen leren dat Willem van Oranje de stichter is van Nederland, maar ook dat Atatürk de grondlegger is van modern Turkije. “De kinderen moeten op de basisschool internationaler les krijgen; bijna 20 procent van de leerlingen komt niet uit Nederland. Het is onmisbaar de ontstaansgeschiedenis van het eigen land te weten”, zegt Van der Schans.

Het voorstel om Atatürk te onderwijzen wordt aangeboden aan de samenstellers van het nieuw curriculum dat in ontwikkeling is voor alle bestaande vakken.

“We vinden dat kinderen nog steeds het chronologische referentiekader van de oudheid, de middeleeuwen en de nieuwe tijd moeten kennen, maar dan wel ook búiten Nederland. Tevens moeten ze kantelpunten in de geschiedenis blijven kennen, zoals de uitvinding van de stoommachine.”

Er is een grote kans dat het verzoek van VGN wordt doorgevoerd in het curriculum. Van der Schans heeft er in ieder geval goede hoop in.