Nepnieuws Telegraaf over Turkse moskee ontmaskerd door burgemeester Hoorn

Turks.nl Redactie

De Telegraaf meldde vorige week dat er in een Turkse moskee in Hoorn een zogenaamde ‘jihadpreek’ was gehouden tijdens het vrijdaggebed. De burgemeester van Hoorn concludeert nu dat er geen jihadpreek werd gehouden.

Door de berichtgeving van De Telegraaf verklaarde minister Koolmees van Sociale Zaken de vrijdagpreek in de moskee te onderzoeken. Tweede Kamerlid Zihni Özdil (GroenLinks) eiste een onderzoek, ondanks dat de moskee de beschuldigingen ontkende. De moskee is verbonden aan Islamitische Stichting Nederland, de Nederlandse tak van Diyanet, het Turkse presidium voor Religieuze zaken.

En nu… excuus…???

Posted by Murat Gedik on Wednesday, February 21, 2018

De Telegraaf beweert dat er werd gesproken over Jihad en martelaarschap, twee alledaagse onderwerpen in de Islam. Een moskeebezoeker zou hebben gezegd dat de imam het had over ‘Operatie Olijftak’ in Afrin. De preek zou zijn opgenomen en zijn vertaald.

De Telegraaf wilde de geluidsopnames van de preek niet beschikbaar stellen aan experts, omdat de krant zijn bron wil beschermen. Desondanks heeft de gemeente de zaak gesloten.

Op Twitter wordt Özdil nu gevraagd of hij nog terugkomt op zijn eis op een onderzoek.

Operatie Olijftak

Op 20 januari 2018 startte het Turkse leger een militaire operatie in Afrin, Noord-Syrië, genaamd ‘Operatie Olijftak’, die het tweede deel van het Turkse plan vormt om de grens met Syrië vrij te maken van terroristen.

Het doel is om de regio Afrin te bevrijden van YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK. Vorig jaar werd een aangrenzend gebied van ruim 2 duizend vierkante kilometer vrijgemaakt van IS-terroristen.