NOS opnieuw de fout in over Turkije

Emre Ekinci

De NOS is weer de fout in gegaan met een recent nieuwsbericht over Turkije.

Het bericht ging over het feit dat de website en de mobiele app van de NOS niet meer te bereiken zijn in Turkije.

Verschillende bronnen melden dat de blokkade een gevolg is van het publicatieverbod met betrekking tot de aanslag op de Russische ambassadeur in Ankara. Op de site van de NOS staan videobeelden waarop de aanslag op de ambassadeur te zien is. De beelden van de NOS gingen binnen korte tijd viral op het internet. In Turkije is het verboden om de beelden te tonen op TV of op websites van media-organen.

Fout

Turkije kondigde een gedeeltelijke publicatieverbod aan na de moord op de Russische ambassadeur Karlov afgelopen maandag. Volgens NOS zouden media in Turkije hierdoor niet over de gebeurtenis mogen berichten. Dat klopt niet, gezien het feit dat Turkse media sinds het moment van de aanslag vol staan met items over de aanslag op Karlov.

In de wet waarin het publicatieverbod wordt omschreven, staat duidelijk vermeld dat er enkel een verbod is op het verspreiden van beelden van een (terreur)aanval, waaronder het moment van een aanval en de nasleep ervan. Ook moeten media wachten op de officiële verklaringen van de autoriteiten voordat er wordt gespeculeerd over de vermoedelijke dader(s) en het aantal slachtoffers na aanslagen. Meestal duurt zo’n publicatieverbod enkele uren tot een dag.

Het is opmerkelijk dat de NOS niet heeft opgemerkt dat Turkse media sinds de aanslag volop bericht over de aanval, de dader en het slachtoffer.

De tekst op NOS.nl:

schermafbeelding-2016-12-21-om-18-24-16