OM eist celstraffen voor verduistering €1,2 miljoen van Turkse Nederlanders

Het Openbaar Ministerie eist straffen tot 16 maanden tegen drie Turkse Nederlanders voor het verduisteren en witwassen van bijna 1,2 miljoen euro. Dat meldt Omroep West.

De mannen vielen op toen vanuit Singapore grote bedragen werden overgemaakt naar een 26-jarige Turkse Hagenaar. Het geld was niet bestemd voor hem, maar voor een andere 27-jarige Turkse Nederlander. De Hagenaar en zijn oom namen grote bedragen op van de rekening.

Volgens het OM is de 46-jarige oom de persoon die alles regelt. Tegen hem is een celstraf van 16 maanden geëist, waarvan 6 maanden voorwaardelijk wegens verduistering en witwassen.

Tegen de andere Turkse Nederlander wordt 159 dagen celstraf, waarvan 60 voorwaardelijk, plus een taakstraf van 240 uur geëist voor verduistering, witwassen en valsheid in geschrifte. Tot slot zou de derde Turkse Nederlander 122 dagen gevangenisstraf moeten krijgen voor witwassen, waarvan 30 voorwaardelijk.

In totaal kon van de bijna 1,2 miljoen euro nog een bedrag van bijna 950.000 euro worden veiliggesteld door de bank, door onder andere transacties terug te draaien. De rest van het geld moet worden terugbetaald door de verdachten.