Onderzoek: Erdoğan favoriet onder Turkse Nederlanders

Door | Binnenland

Uit de enquête blijkt dat maar liefst vijftig procent van de studenten op de AK-partij van Erdoğan zou stemmen.

De uitkomst is opmerkelijk omdat premier Erdoğan de afgelopen tijd vaak negatief in het nieuws is gekomen. Recentelijk werd Twitter geblokkeerd in het land nadat er in berichten gelinkt werd naar enkele audiofragmenten. De fragmenten zouden een corruptieschandaal aan het licht brengen, maar zijn volgens Erdoğan niet echt. Ook onder de studenten wordt deze mening gedeeld, maar liefst 46 procent denkt dat de geluidsopnames over verduisterd geld tussen premier Erdoğan en zijn zoon vervalst zijn. Vier op de tien studenten vindt zelfs dat Twitter terecht is geblokkeerd in Turkije.

Internationaal complot
De Turkse politie pakte in december meerdere mensen op in verband met corruptie. Onder de verdachten zijn de zoons van drie ministers. Volgens Erdoğan is het schandaal een internationaal complot van aanhangers van de islamitische beweging van Fethullah Gülen. Uit de enquête blijkt dat 65 procent van de studenten in een internationaal complot gelooft om Turkije te destabiliseren.

Gülen en zijn beweging Hizmet runnen een groot netwerk van particuliere scholen in Turkije. Zijn aanhangers hebben de naam succesvol te zijn en hoge posities te vervullen bij overheidsdiensten zoals justitie. De beweging zou zich ten doel hebben gesteld de regering in een kwaad daglicht te plaatsen en wordt verantwoordelijk gehouden voor het alsmaar naar buiten komen van schandalen.

Op de vraag of de Hizmet-beweging een nuttige bijdrage levert aan de Turkse samenleving, antwoordde 70 procent van de studenten duidelijk nee. Een meerderheid vindt zelfs dat particuliere scholen in Turkije gesloten moeten worden.

De resultaten:

Schermafbeelding 2014-05-01 om 21.50.52

Schermafbeelding 2014-05-01 om 21.51.07

Schermafbeelding 2014-05-01 om 21.51.21

Schermafbeelding 2014-05-01 om 21.51.27

Schermafbeelding 2014-05-01 om 21.51.33

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...