Onderzoek: ‘Geen bewijs voor lange arm Erdoğan’

Turks.nl Redactie

Er zijn geen harde bewijzen dat Ankara Turkse organisaties in Nederland aanstuurt of financiert. Dat stelt RadarAdvies, dat onderzoek deed naar de lange arm in opdracht van de Tweede Kamer.

De onderzoekers stellen dat er geen ‘aantoonbaar strakke aansturing’ van de organisaties vanuit Turkije plaatsvindt.

Het onderzoek is vooral gebaseerd op gesprekken met Turks-Nederlandse organisaties, niet op bijvoorbeeld een onderzoek naar financiële boeken.

De Turkse president met zijn welbekende lange arm.

Uit interviews met Turkse Nederlanders blijkt dat zij zich niet laten beïnvloeden door de onderzochte organisaties Islamitische Stichting Nederland (Diyanet), Stichting Islamitisch Centrum Nederland en  Milli Görüş. Ze weten vaak niet dat moskeeën verbonden zijn aan bepaalde clubs of waar die precies voor staan. Sociale media en Turkse televisiestations lijken veel meer invloed te hebben, volgens het onderzoek.

Het nieuwe kabinet zal moeten uitmaken hoe het voortaan met de Turks-Nederlandse organisaties om zal gaan.

Motivaction

Turkenhater Asscher gelooft er geen bal van. Volgens hem bewijst het onderzoek niets, omdat het niet zorgvuldig is uitgevoerd. Er is bijvoorbeeld geen onderzoek gedaan naar eventuele steekpenningen van de Turkse overheid aan Turks-Nederlandse organisaties.

Dat juist Asscher dat zegt is opmerkelijk, gezien hij een onbetrouwbaar onderzoek naar Turkse Nederlanders ‘verontrustend’ noemde, ondanks dat het onderzoeksbureau duidelijk had gemaakt dat het onderzoek niet compleet betrouwbaar is. Door die uitspraak kreeg het onderzoek landelijke bekendheid.

Volgens dat onderzoek steunt een overgrote meerderheid van de Turks-Nederlandse jongeren IS. Zelf heeft Asscher nooit excuses aangeboden voor zijn actie.