Onderzoek gerechtshof naar doodsoorzaak Ihsan Gürz

Door | Binnenland

Dat schrijft Dagblad Kennemerland

Het gerechtshof verdiept zich sinds juli vorig jaar over de vraag of negen agenten en een politiearts vervolgd moeten woren voor de dood van Gürz. Hij overleed op 3 juli 2011 in een politiecel in IJmuiden. In Turkije is hij begraven.

Het Turkse rapport luidt anders dan de Nederlandse autopsierapport. De Turken vonden geen cocaïne in het lichaam van de arrestant, maar wel veel sporen van geweld. Ook ontbrak het hart van Gürz.

Gürz werd op de dag van zjin dood met veel geweld aangehouden bij een snackbar. Zes uur later overleed hij in een politiecel. De zaak heeft gezorgd voor veel ophef bij Turken in zowel Nederland als in Turkije.

Ondanks de rapporten is de doodsoorzaak van Gürz niet helder. Het openbaar ministerie spreekt van cocaïnegebruik in combinatie met een hartaandoening. Volgens het OM zou er geen aanwijzingen zijn van politiegeweld.

Vader van de arrestant, Cengiz Gürz concludeert dat juist wel op basis van camerabeelden en getuigenverklaringen. Hij zou zich lastig hebben gedragen in de snackbar, waarop de politie met meerdere auto’s kwamen om hem aan te houden.

De agenten moeten berecht worden volgens vader Gürz. Hij heeft zijn advocaat opdracht gegeven om een artikel 12-procedure te starten.

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...