Onderzoek naar zogenaamde ‘Jihadpreek’ in Turks-Nederlandse moskee

Turks.nl Redactie

Minister Koolmees van Sociale Zaken gaat onderzoeken wat er is gezegd tijdens de vrijdagpreek in een Turkse moskee van Diyanet in Hoorn. Diyanet is het Turkse presidium van Religieuze Zaken en heeft ook een tak in Nederland: Islamitische Stichting Nederland (ISN).

De Telegraaf beweert dat er werd gesproken over Jihad en martelaarschap, twee alledaagse onderwerpen in de Islam. Een moskeebezoeker zou hebben gezegd dat de imam het had over ‘Operatie Olijftak’ in Afrin. De preek zou zijn opgenomen en zijn vertaald.

De woordvoerder van Sociale Zaken laat weten dat als er een dergelijke preek is gehouden, Diyanet erop zal worden aangesproken. Koolmees zegt niet te willen dat Turks-Nederlandse jongeren geïnspireerd raken door preken om deel te nemen aan Turkse oorlogvoering. “Dat moeten we voorkomen”, aldus de minister.

Zihni Özdil

Tweede Kamerlid namens GroenLinks Zihni Özdil greep zijn kans en stelde kamervragen naar aanleiding van de beweringen van De Telegraaf.

Özdil was niet de enige die hoorde van de beweringen. Celal Altuntaş, die in zijn jongere jaren vocht met de PKK tegen het Turkse leger en vandaag de dag auteur is in Nederland, riep op om aangifte te doen tegen Diyanet.

Reactie Diyanet

Volgens Diyanet is er niets daarvan waar. Het persbericht van Diyanet over de beschuldigingen:

‘Verschillende mediaorganen hebben vandaag het verbluffende nieuws naar buiten gebracht waarin gesuggereerd wordt dat de Islamitische Stichting Nederland (ISN) een in Turkije opgestelde vrijdagpreek heeft gepubliceerd waarin de militaire operatie in Afrin wordt gerechtvaardigd. Deze berichtgeving is pertinent onjuist. ISN stelt sinds 2016 haar eigen vrijdagpreken op. Het beleid van ISN is dat de bij ons aangesloten moskeeën (in totaal ruim 145) de door ons uitgegeven vrijdagpreken voordragen.Via de volgende link treft u een overzicht van onze vrijdagpreken: www.diyanet.nl/cuma-hutbeleri

De thema’s worden daarbij altijd zorgvuldig gekozen en staan ze te allen tijde in het teken van vrede, respect en verdraagzaamheid. Indien er binnen één van onze moskeeën een andere vrijdagpreek is voorgedragen, dan is dat de keuze geweest van de lokale moskee, niet van ISN.

Opvallend genoeg werd het bewuste nieuwsbericht rond 12:30 gepubliceerd, terwijl de vrijdagpreken pas ná 13:00 werden voorgedragen in moskeeën. De inhoud van de voorgedragen vrijdagpreek kon dus pas ná 13:00 worden vastgesteld.

Dezen feiten wijzen erop dat de bewuste mediaorganen hun nieuwsartikelen manipulatief, onzorgvuldig en op niet-objectieve wijze hebben vervaardigd en hebben daarmee onprofessioneel gehandeld. ISN herkent zich niet in de geschetste berichtgeving en beschouwt deze dan ook niet anders dan laster vanuit islamofobische hoek.’

Operatie Olijftak

Op 20 januari 2018 startte het Turkse leger een militaire operatie in Afrin, Noord-Syrië, genaamd ‘Operatie Olijftak’, die het tweede deel van het Turkse plan vormt om de grens met Syrië vrij te maken van terroristen.

Het doel is om de regio Afrin te bevrijden van YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK. Vorig jaar werd een aangrenzend gebied van ruim 2 duizend vierkante kilometer vrijgemaakt van IS-terroristen.