Onderzoeksraad kraakt hulpverlening Schipholcrash

Door | Binnenland

Dat is de conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die dinsdag een rapport presenteerde over het functioneren van de hulpdiensten na de Schipholcrash.

De hulpverlening kwam te laat op gang, onder meer doordat lang onduidelijk bleef waar het toestel precies was neergestort. Doordat de medische teams niet vanuit de meldkamer in Kennemerland werden aangestuurd, ontstond een vertraging van bijna een uur.

Bovendien werd het alarmeringssysteem C2000 niet goed gebruikt, terwijl daarmee geen technische problemen waren. Ook rond de registratie van de slachtoffers ging van alles mis, waardoor lang onduidelijk bleef wie in het vliegtuig zaten, waar ze na de crash heen waren gebracht en wat de aard van hun verwondingen was.

De raad, met als voorzitter Pieter van Vollenhoven, uit ook kritiek op de wirwar aan veiligheidsplannen rond Schiphol. Deze verschillen onderling, onder meer op het punt of een vliegtuig binnen of buiten de hekken van Schiphol neerstort. De veiligheidsregio Kennemerland, waar Schiphol sinds 2007 onder valt, is hier tekortgeschoten.

Bij het vliegtuigongeluk op 25 februari vorig jaar overleden negen inzittenden, 117 mensen raakten gewond.

Novum

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...

Megan Fox rookt shisha met haar moeder in Istanbul

De wereldberoemde actrice Megan Fox is in Turkije voor de...

Nesrin Cavadzade bevestigt berichten over La Casa De Papel

Er is een zeer grote kans dat de populaire serie La Casa De...

Montenegro biedt Burak Özçivit staatsburgerschap aan

De voorzitter van de Montegrijnse Hoge Raad heeft de...