Ophef na plaatsen Turkse pleegkinderen bij Holebi’s

Nadat al eerder bekend werd dat de Turkse overheid actie zal gaan voeren tegen de plaatsing van Turkse kinderen bij christelijke gezinnen, is er nu opnieuw ophef ontstaan rond deze kwestie.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

Dit keer gaat het om drie Turkse kinderen die worden opgevoed door holebi koppels in Nederland en België. De Turkse overheid wil dat deze kinderen terug worden geplaatst bij hun eigen families, omdat de opvoedingsinrichting van christelijke en holebi koppels zou botsen met de Turkse normen en waarden.

Een van de drie zaken gaat om de 9-jarige Yunus. Hij werd in 2004 door de jeugdzorg overgeplaatst naar een lesbisch koppel. 

Volgens Ayhan Sefer Ustun, voorzitter van de commissie mensenrechten in Turkije, moeten er juridische stappen worden ondernomen. “Wij veroordelen deze cultuur niet, maar het is onjuist dat het  kind in een buitenlandse cultuur bij een lesbisch stel wordt opgevoed. Ook al is het kind om geldige redenen weggehaald bij familie, dan moet het bij een gezin geplaatst worden die dichter staat bij de cultuur van het kind”, aldus Ustun.

De familie probeert hun zoontje nu terug te krijgen, maar hun verzoek bij rechter werd afgewezen vanwege het gebrekkige Nederlands van de moeder. Desondanks wil de Turkse overheid de kinderen toch liever in een Turks gezin plaatsen. Vicepremier Bozdag heeft de Organisatie voor de in het Buitenland Levende Turken onlangs gevraagd om een nieuwe rechtszaak aan te spannen.

© Turks.nl / Esra Çakar

  • Loading...