Oproep: 1 minuut stilte alle terreurslachtoffers, ongeacht land of religie

Grote aanslagen in Islamitische landen als Turkije, Libanon en Irak kregen lang niet de aandacht als de aanslagen in Parijs. Daarom is er een initiatief gestart om alle oorlogsslachtoffers te herdenken met 1 minuut stilte, ongeacht land, ras of religie.
Turks.nl Redactie

De initiatiefnemers van ‘1 minute of silence – Pray for our world’ zeggen dat de slachtoffers die in onder andere Beiroet en Baghdad vielen, in het schaduw vielen van de Parijse slachtoffers. “Pas nadat bekend werd dat een man zichzelf en zijn dochter heeft opgeoffert om meer doden te voorkomen, begon de berichtgeving over deze aanslagen. Of nog beter gezegd, over deze heldenactie.

Turkije
Niet alleen de aanslagen in Beiroet en Baghdad kregen matige aandacht, maar ook de aanslagen in Turkije (in Ankara en Suruç) vinden de initiatiefnemers. Zo was er geen internationale herdenking voor de aanslag in Ankara, terwijl er ongeveer evenveel slachtoffers vielen als in Frankrijk. Ook Facebook kwam niet met een profielfoto-aanpassing met de Turkse vlag, zoals nu wel het geval is met de Franse vlag.

Vrijdag
In het evenement dat is aangemaakt op Facebook wordt opgeroepen om op vrijdag, om 12:30 stil te staan van alle slachtoffers van terrorisme. Ongeacht in welk land de aanslag heeft plaatsgevonden. De keuze voor vrijdag is symbolisch, omdat het een heilige dag is binnen de Islam. Het vrijdaggebed in Amsterdam begint op 12:33.

Rusland
“Deze stilte is niet alleen voor de slachtoffers van de recente terroristische aanslagen in Libanon, Beiroet én Parijs, maar ook voor de slachtoffers van het Russisch vliegtuig dat niet zo lang geleden is neergestort als gevolg van een bomexplosie,” voegen de inititatiefnemers eraan toe. Zij roepen op om zoveel mogelijk mensen uit te nodigen aan het evenement. 

 

 

 

  • Loading...