Oproep aan Turkse Nederlanders

Turks.nl Redactie

NTR-programma De Nieuwe Maan nodigde Muhammet Çakır uit van Bade Foundation. Çakır verloor zijn dochter Bade, omdat er geen stamceldonor kon worden gevonden voor haar. Bade overleed vorig jaar op 4-jarige leeftijd aan leukemie.

Constant wordt er gezocht naar orgaan- en bloeddonateuren om levens te redden, dat is algemeen bekend. Stamceldonatie daarentegen is minder bekend, terwijl er juist in Nederland een groot tekort aan is.

Voor mensen met Turkse, Marokkaanse of Surinaamse roots is het tekort schrijnend. En daarmee is het extra belangrijk dat mensen uit deze gemeenschappen zich aanmelden als stamceldonateur.

Aan tafel zat ook Irem Cagan, die zelf stamceldonor is geworden. Zij redde het leven van een 58-jarige man. Wat ze ervoor deed? Bloedprikken, wat geen pijn zou doen volgens Cagan.

Er zijn momenteel zo’n 150.000 stamceldonoren in Nederland. Opvallend weinig in vergelijking met bijvoorbeeld Polen, waar er 3 miljoen donoren zijn of Duitsland, waar er zo’n 7 miljoen stamceldonoren zijn.

Vooral onder Turkse Nederlanders zijn er nog altijd te weinig stamceldonoren. Daardoor is de kans op het redden van een Turks leven in Nederland nog zeer klein. Het DNA bepaalt namelijk of de stamcellen geschikt zijn als donor, en daarbij is de afkomst cruciaal.

Çakır geeft ook antwoord op of het in strijd is met het geloof. “Nee, daar is absoluut geen sprake van. Er is geen enkele religie die dit verbiedt, daar is geen sprake van”, aldus Çakır. Er wordt in het programma opgeroepen om je aan te melden als stamceldonor.

Ga naar www.matchis.nl om je aan te melden als donor!

  • Loading...