Parlementsvoorzitter bedreigd na beledigen Turken

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans heeft bedreigingen gekregen na zijn deelname aan de Eén-televisiequiz ‘De Pappenheimers’.
Turks.nl Redactie

Bij een vraag over de Franse filosoof Voltaire – “Over welk volk zei Voltaire dat het het meest verwerpelijke was dat ooit de aarde heeft bevuild?” – gaf Peumans “de Turken” als antwoord.

Naar verluidt kreeg Peumans na de uitzending een pak reacties, met name vanuit de Turkse gemeenschap. Maar blijkbaar is er ook sprake van bedreigingen.

Naar eigen zeggen wist Peumans maar al te goed dat het antwoord op de vraag ‘de Joden’ moest zijn, maar koos hij voor de andere keuzemogelijkheid omdat hij in het verleden al eens een aanvaring had gehad met de joodse gemeenschap. Maar ook de keuze voor “de Turken” lijkt Peumans nu zuur op te breken.

“Peumans geschrokken”
Zo circuleren er volgens de woordvoerder van Peumans op het internet en op netwerksite Facebook veel reacties. Veel reacties komen uit de Turkse gemeenschap in ons land of uit Turkije zelf. “Enkele van deze berichten bevatten (doods)bedreigingen. Jan Peumans is erg geschrokken van de vaak heftige reacties”, stelt zijn woordvoerder.

“Beter geen antwoord gegeven”
Peumans zelf zegt in een korte verklaring – die ook naar de Turkse pers gestuurd wordt – dat het niet zijn bedoeling was om de Turkse gemeenschap te schofferen. “Achteraf gezien had ik beter geen antwoord gegeven op de vraag. Elk van de mogelijke antwoorden zou immers tot reacties geleid hebben”, aldus Peumans. Peumans ontvangt volgende week de ambassadeur van Turkije om het voorval uit te klaren.

  • Loading...