PKK traint terroristen in België

Door | Binnenland

Daarnaast zou de terreurorganisatie grof geld verdienen aan fraude met elektriciteitsmeters. 

In 2010 maakte het  Belgisch gerecht vuist tegen de PKK. 22 mensen werden opgepakt om lidmaatschap van de terreurorganisatie na huiszoekingen in Brussel, Charleroi en Antwerpen. De verdachten haalden jongeren met geweld weg bij hun ouders om ze op te leiden tot terroristen voor de PKK. Ook waren er aanwijzingen voor terreurfinanciering en -propaganda.

De operaties hebben de PKK niet uit België verjaagd, blijkt uit het ‘EU Terrorism Situation and Trend Report 2014’ van het Europese politiedienst Europol. ‘Er zijn aanwijzingen dat de PKK zijn trainingactiviteiten in Europa vooral coördineert vanuit België’, waarschuwt Europol. Dat zou gebeuren via de dekmantel van de ‘Académie de Recherches Sciences Sociales de la Mésopotamie’.

Dat is een vereniging dat in 2011 is opgericht en is gevestigd in Lodelinsart, een deelgemeente van Charleroi. De bestuursleden komen uit Antwerpen, Gent, Seraing en La Louvière. Europol waarschuwt dat de PKK-leden na hun training doorgestuurd worden naar kampen in Noord-Irak waar de gewapende tak van de PKK opereert. Bij de geviseerde vereniging in Lodelinsart was vrijdag niemand bereikbaar om te reageren op het Europol-rapport.

Elektriciteitsmeters
De PKK heeft aanzienlijke geldbedragen bemachtigd door te knoeien met hun elektriciteitsmeters. Dat werd vorig jaar ontdekt door het Belgische gerecht. Leden van de Koerdische gemeenschap werden daarvoor benaderd, en een deel van de uitgespaarde elektriciteitskosten stortten ze terug.

De PKK zou volgens Europol in België en andere West-Europese landen ook nog fondsen werven via diefstallen, fraude met bank- en kredietkaarten naast de gebruikelijke giften, ‘ledenbijdragen’ en de verkoop van propagandamateriaal binnen de Koerdische gemeenschap.

Aanslag
De PKK of ‘Koerdische Arbeiderspartij’ strijdt voor de oprichting van een onafhankelijke (marxistische) Koerdische staat in Turkije. Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten beschouwen de PKK als een terroristische organisatie. De organisatie is verantwoordelijk voor tienduizenden dodelijke slachtoffers. In januari pleegden PKK-leden nog een aanslag op een campagnebureau voor een Turkse nationalistische partij, waarbij een dode en zeven gewonden vielen. Het afgelopen jaar pleegde de PKK weliswaar geen aanslag binnen de Europese Unie, merkt Europol nog op in zijn rapport.

In april 2008 trad het Belgische gerecht wel al eens op tegen een tijdelijk trainingskamp dat de PPK op dat moment organiseerde in het Luikse. 29 Belgen, Nederlanders en Duitsers die er ‘les’ volgde, zijn toen opgepakt voor verhoor. De Belgische speurders namen computers mee, maar vonden geen wapens of explosieven. In februari vorig jaar zijn nog in Spanje en Frankrijk 23 mensen gearresteerd die werkten voor de PKK. En Europol merkt op dat bij die actie wél wapens zijn gevonden en grote sommen cash geld.

Aan wie komt de bruidsschat toe na een echtscheiding bij Turkse Nederlanders?

Niemand trouwt met het idee om te scheiden. Je wordt...

Aleyna Tilki reageert op beschuldigingen drugsgebruik

De 18-jarige popster Aleyna Tilki deelde onlangs een video...

Bekende rapper Ezhel vrijgesproken

De bekende rapper Ezhel werd eind vorige maand gearresteerd...

“Als ik een vrouw was, zou ik lesbieënne zijn”

De bekende acteur Çağlar Ertuğrul heeft interessante...