Politicus uit partij gezet om sympathie voor Grijze Wolven

De politieke partij CD&V heeft de Turks-Belgische politicus Yasin Gül uit de partij gezet omdat beelden van hem opdoken waarbij hij sympathie toont voor de Grijze Wolven, een nationalistische beweging uit Turkije.

CD&V laat weten dat de gedragingen in de video niet bij de normen en waarden van de partij passen. In de video is de politicus te zien met enkele andere mannen in een wat schijnt een Turkse culturele vereniging. De mannen zingen een liedje populair onder Turkse nationalisten en sommigen maken daarbij het handgebaar van de Grijze Wolven. Gül zegt ook in de video dat de strijd door zal gaan tot de Turkse vlag overal in de wereld zal wapperen.

De video dateert uit december 2017, toen Gül nog wethouder was in Heusden-Zolder namens de partij Groen. Er leeft een grote Turkse gemeenschap in Heusden-Zolder.

De partij laat weten dat Gül eerder nog afstand had genomen van de Grijze Wolven. De politicus stond op een verkiesbare plek voor de aankomende federale verkiezingen in België voor het federaal Belgisch parlement. Hij kan niet meer van de lijst geschrapt worden, maar is dus wel uit de partij gezet.

 

België

In België is het blijkbaar not done om als politici sympathie te hebben met de Grijze Wolven. Eerder werd in Lokeren al een CD&V-kandidate uit de partij gezet nadat ze onder vuur kwam te liggen voor haar banden met de nationalisten. Eind vorige maand dook op Facebook nog een foto op van een Limburgse sp.a-wethouder uit Houthalen-Helchteren die op Facebook het handgebaar van de Grijzen Wolven deed. De Grijze Wolven zijn nergens in Europa verboden.

Tegelijkertijd is het wel mogelijk om als politici sympathie te hebben voor de PKK, die op de terreurlijst staat van onder andere de EU, Nederland, België, Duitsland, VS en NAVO. Zuhal Demir, die meerdere keren poseerde voor PKK-vlaggen, wist zelfs staatssecretaris te worden in het land.