Politie valt FETÖ-complex binnen in Rotterdam

De politie heeft maandag een terreurverdachte aangehouden. Het gaat om een 24-jarige man die wordt verdacht van betrokkenheid bij een terroristisch misdrijf.

De man is in verzekering gesteld en zal de komende dagen door de politie worden verhoord. Dat meldde het OM maandag. De politie heeft beslag gelegd op meerdere computers en andere gegevensdragers. Er zijn geen wapens of explosieven aangetroffen, laat het OM weten.

De politie viel ook binnen bij de verblijfplaats van de terreurverdachte aan de Diergaardesingel, een complex voor studentenhuisvesting dat wordt gerund door de stichting Akyazili Nederland, dat bekend staat als een FETÖ-stichting. De verdachte zelf is op een andere locatie opgepakt.

Volgens de politie heeft de man een niet-westerse achtergrond. Het is echter onduidelijk of de man Turkse roots heeft. Ook is niet duidelijk wat het doelwit was van het mogelijke terroristische misdrijf. Het is onduidelijk of de verdachte lid is van de sekte.

Een woordvoerder van de FETÖ-stichting laat in een verklaring weten dat de verdachte al een jaar woonde in het complex, maar dat de stichting zelf niets wist van het privé leven van de 24-jarige man.

FETÖ is de benaming voor de islamistische sekte van Fethullah Gülen, die al decennia leeft in de VS. De sekte staat bekend om de infiltratie in Turkse staatsinstituties en het leger. In 2016 probeerden slapende cellen van de sekte in het leger de macht te grijpen middels een coup. De poging mislukte: honderden burgers kwamen om bij gevechten, terwijl duizenden gewond raakten.