Politie zoekt Turkse Nederlander die 18-jarige nicht vermoordde

Turks.nl Redactie

Op 17 juni 2004 vermoordde de Turks-Nederlandse Cumali Ata zijn 18-jarige nicht Denise Çelik. Hij werd uiteindelijk veroordeeld tot 10 jaar celstraf, maar was toen allang gevlucht. Nu lijkt hij op het punt gepakt te worden.

Denise Çelik, dochter van een Turkse man en een Duitse vrouw, woonde met haar man in Dortmund. Ze sprak zo nu en dan af met haar neef Cumali uit Steenwijk. Op 17 juni 2004 ontmoetten ze elkaar in een hotel in Enschede.

Loading...

Een dag later vonden medewerkers van het hotel het levenloze lichaam van Denise. Ze bleek te zijn gewurgd. Ata was toen echter al gevlucht. Hij nam het eerste beste vliegtuig naar Turkije.

Desondanks werd hij vervolgd door het OM. In 2010 werd Ata veroordeeld tot een 10-jarige celstraf. In 2013 werd de Turkse Nederlander op de Nationale Opsporingslijst geplaatst, maar hij is nog altijd voortvluchtig.

De politie was in 2015 dicht bij een aanhouding. In samenwerking met de Turkse autoriteiten werd Ata’s verblijfplaats in Antalya vastgesteld. Hij wist te ontkomen en heeft zich tot op de dag van vandaag weten schuil te houden.

Loading...

Het vermoeden bestaat dat Ata zich nog in de omgeving van Antalya bevindt. De Nederlandse autoriteiten hebben met de advocaat van Ata gesproken over vrijwillige terugkeer naar Nederland, maar Ata geeft te kennen dat hij niet van plan is zijn straf te komen uitzitten.

Dankzij een verdrag tussen Nederland en Turkije is het mogelijk dat de Turkse justitie de straf ‘overneemt’. Na zijn aanhouding zou Ata zijn straf dan in Turkije kunnen uitzitten. Ata zit tevens als enige Turk op de lijst van meest gezochte criminelen van Europa.

Cumali Ata, geboren op 19 april 1984, is nu 34 jaar oud. Hij verblijft waarschijnlijk in Turkije. Het is goed mogelijk zijn dat hij leeft, werkt en reist onder een valse naam. Zo zou Ata nog in Steenwijk of Dortmund kunnen zijn geweest. Ook heeft hij familie in Zwolle die hij bezocht zou kunnen hebben.

Loading...

Op 27 november 2018 deed de politie in Steenwijk en Zwolle zoekingen bij familieleden van Cumali Ata. Daarbij is een recentere foto van hem aangetroffen. Daarop is te zien dat hij een tatoeage heeft met de woorden ‘Pain & Love’. Hopelijk herkent iemand Ata en wordt op die manier meer bekend over zijn mogelijke verblijfplaats.

Heeft u Cumali Ata in de afgelopen jaren ergens gezien of weet u waar hij zou kunnen zijn? Misschien heeft u hem in Zwolle of Steenwijk gezien, waar hij op familiebezoek kan zijn geweest.

Herinnert u zich dat u Cumali Ata heeft gezien in Turkije, neem dan contact op met de politie.
Gaat u op vakantie of familiebezoek in de regio Antalya, kijkt u dan uit naar Ata en meld het direct bij de politie als u vermoedt waar hij is.

  • Loading...