Rechter geeft geen celstraf voor moord op Turkse Nederlander

De Turkse Nederlander Onur S. is vandaag veroordeeld tot tbs met voorwaarden voor de doodslag van een 28-jarige man uit Vlaardingen. De rechtbank vindt de 20-jarige verdachte niet toerekeningsvatbaar en ontslaat hem daarom van rechtsvervolging. Dat betekent dat hij geen straf krijgt voor zijn daad.

Onur S. doodde op 15 december 2017 de 28-jarige kapper Erkan Çoban door hem met een mes te steken. Dat gebeurde in een kapperszaak aan de Schiedamseweg in Vlaardingen, waar hij werkte. S. zou in een psychose verkeren na het slikken van xtc. Hij was in de veronderstelling dat zijn vriend hem wilde doden.

Een waanbeeld, waar het OM hem geen celstraf voor wil opleggen, de officier van justitie eiste twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak dan ook tbs met dwangverpleging, om zorg te garanderen én S. in het vizier te houden. Deskundigen stelden dat S. ten tijde van de daad volledig ontoerekeningsvatbaar was.

De rechtbank kwam tot de conclusie dat tbs met voorwaarden beter bij S. past. Deze maatregel biedt een betere bescherming van de maatschappij dan de geadviseerde maatregel van plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis.

Hij zal na een bepaalde termijn naar Turkije verhuizen, waar hij zal verblijven in een psychiatrische kliniek.