Rutte prijst optreden politie en geeft de Turken de schuld

Turks.nl Redactie

Premier Rutte reageerde zondagochtend op de rellen die uitbraken in Rotterdam na het uitzetten van de Turkse minister.

Hij vindt het optreden van de Turkse regering rond de komst van ministers naar Nederland ‘totaal bizar’. ”We zijn in een verkeerde film terechtgekomen; de Turken hebben het gisteren zelf opgepompt”, aldus Rutte.

Wél zegt de premier alles te doen om de situatie te deëscaleren. Hij wil zo snel mogelijk ontmoeten met de Turkse premier Yildirim, want hij is ‘hier bijzonder boos over’.

Telefoongesprekken

Rutte zou acht keer getelefoneerd hebben met zijn Turkse ambtgenoot, de laatste keer rond 02.00 uur ‘s nachts toen het in Rotterdam uit de hand liep. Rutte neemt het de Turken kwalijk dat ze spreken over ‘Turkse staatsburgers’. Dat zijn Nederlandse staatsburgers die mogelijk ook stemrecht hebben in Turkije, vind Rutte.

”Niet alleen Turkije, maar Nederland is ook een trots land. De Turkse republiek beweegt zich in de verkeerde richting qua democratie. Nederland is een trotse democratie, waar we al honderd jaar algemeen kiesrecht hebben en in vrijheid onze besluiten nemen”, aldus Rutte.

Geen excuses

Rutte beweert dat Nederland het volste recht had om de Turkse minister te weigeren. Hoewel de Turkse regering beweert dat ze van onschendbaarheid geniet, ontkent de Nederlandse regering dit.

Volgens minister Koenders van BuZa is minister Kaya van Familiezaken overigens niet uitgezet. ”Na overleg met de Turkse regering en EU-buitenlandcoördinator Mogherini is besloten haar naar Duitsland terug te laten gaan”, aldus Koenders.

Zowel Rutte als Koenders denken er absoluut niet aan om excuses aan te bieden voor wat er allemaal gebeurd is. Dat is wel een vereiste van de Turkse regering om de banden te normaliseren. Anders zouden er verregaande maatregelen worden getroffen tegen Nederland.

Tot slot veroordeelt de Nederlandse premier de rellen die uitbraken na het uitzetten van de Turkse minister en heeft hij respect voor het optreden van de Rotterdamse politie. Er vielen 7 gewonden, waarvan ten minste één er slecht aan toe was.