Rutte: “We moeten problemen met Turkije oplossen”

Turks.nl Redactie

Rutte vindt dat de problemen met Turkije opgelost moeten worden.

Premier Rutte sprak op een evenement van de Bertelsmannstichting in Berlijn over zijn visie op de toekomst van het EU-beleid.

Volgens Rutte is het EU-lidmaatschapproces van Turkije afhankelijk van de stappen die Ankara zal zetten op het gebied van onder andere de democratie, de rechtsstaat en mensenrechten.

Een journalist van DW Türkçe, een Turks-Duitse nieuwssite, vroeg op de persconferentie: “In uw toespraak heeft u het niet gehad op de verbreding van de EU. Nederland heeft veel jaren het EU-perspectief en de hervormingen van Turkije altijd gesteund. Hoe ziet u de toekomst tussen Turkije en de Europese Unie?”.

Rutte insinueerde dat de deuren voor Turkije  nog niet zijn gesloten: “Elk land dat lid wil worden van de EU moet voldoen aan de Kopenhagen-criteria en zich daaraan blijven houden.”

“Op dit gebied moeten we hard en rechtvaardig zijn. En de waarheid is nu eenmaal dat de onderhandelingen tussen Turkije en de EU zeer beperkt zijn. Maar zolang Turkije lid wil worden van de EU, is dit in hun handen. Ze moeten voldoen aan de Kopenhagen-criteria als democratie, de rechtsstaat en vrijheid van meningsuiting”, zei hij verder.

De minister-president wees erop dat de EU-kandidatuur van Turkije begon in 2004, toen Nederland onder premier Balkenende het voorzitterschap van de EU voerde: “belangrijk is dat kandidaat-landen voldoen aan de criteria. De regels moeten niet verwateren”, sloot Rutte af.

Relatie Turkije – Nederland

De relatie tussen Turkije en Nederland staat op een dieptepunt sinds de diplomatieke crisis van maart 2017. Toen wilde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken naar Nederland komen om propaganda te voeren voor de invoering van het presidentieel systeem in Turkije. Nederland trok echter de landingsrechten van de minister in, omdat ‘er risico was dat de openbare orde verstoord zou worden’.

Uit het niets bleek de Turkse minister van Familiezaken met de auto onderweg te zijn naar het Turkse consulaat in Rotterdam. Haar werd echter de toegang tot het consulaat ontzegd door de Nederlandse politie en ze moest uiteindelijk terugkeren naar Duitsland, waar ze vandaan kwam. Die avond raakten Turkse Nederlanders, die zich vanwege alle commotie hadden verzameld bij het consulaat, slaags met de ME. Meerdere Turkse Nederlanders raakten gewond bij de gevechten.

Sindsdien wordt er niet meer op het hoogste niveau gesproken tussen beide landen. De Nederlandse ambassadeur is niet meer welkom in Turkije en er is sindsdien geen Turkse ambassadeur in Nederland. Nederland wordt in Turkije vertegenwoordigd door vice-ambassadeur Erik Weststrate. In december gaven zowel de Nederlandse premier Rutte als de Turkse president Erdoğan aan de betrekkingen weer op te willen pakken. Daarvoor werden er gesprekken gevoerd, die nu niet succesvol blijken te zijn gegaan