Turks.nl

Saban B. mogelijk in Turkije gehoord als getuige

thumb_100455-a

Het gerechtshof in Arnhem bekijkt of de gevluchte vrouwenhandelaar Saban B. (39) in Turkije als getuige wordt gehoord in de zaken van zijn medeverdachten.

Dat bleek dinsdag tijdens een procedurele behandeling van de zaak.

De advocaat van B. stelt dat zijn cliënt in Turkije ook als verdachte in zijn eigen zaak door Nederlandse rechters kan worden gehoord, maar volgens het Arnhemse gerechtshof kan dat niet. De rechters beroepen zich daarbij op een standpunt van de Hoge Raad, die heeft bepaald dat Nederlandse verdachten in het buitenland niet door Nederlande rechters aan de tand kunnen worden gevoeld. Het hof buigt zich op verzoek van de advocaat van B. over het standpunt en neemt daar over twee weken een beslissing over.

Ook bleek dat justitie van de Turkse autoriteiten nog geen anwoord op de vraag heeft of B. gebruik kan en wil maken van zijn recht om vanaf oktober in Nederland bij zijn eigen berechting aanwezig te zijn. B. staat samen met vijf verdachten, waaronder zijn broer Hasan B. (45), in hoger beroep opnieuw terecht. De Turks-Duitse broers B. stonden volgens justitie aan de top van een criminele organisatie met zo’n veertig medewerkers. De verdachten zouden zeker negentig vrouwen met veel geweld hebben gedwongen tot prostitutie. In 2008 veroordeelde de rechtbank in Almelo het vijftal tot celstraffen variërend van ruim twee tot 7,5 jaar.

B., die tijdens een onbegeleid verlof in september de benen nam, werd in februari in de Turkse badplaats Antalya aangehouden in verband met een Turks onderzoek naar afpersing en witwaspraktijken. De vrouwenhandelaar runde na zijn vlucht een discotheek in de bekende badplaats.

Vorige maand ontstond opnieuw opschudding toen de veroordeelde pooier Murat O. door het Amsterdamse gerechtshof voorlopig op vrije voeten werd gesteld om zijn ernstig zieke moeder te kunnen bijstaan. O. is veroordeeld tot vier jaar cel voor mensenhandel en uitbuiting van vrouwen. Hij moet zich 16 juli weer melden als het hoger beroep begint. Anders dan Saban B. wonen O. en zijn familie in Nederland en heeft hij geen buitenlands paspoort. Turkije levert geen onderdanen uit.

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl