Scheiden voor Turkse Nederlanders veel makkelijker geworden

Turks.nl Redactie

De langverwachte procedure om buitenlandse echtscheidingsbeschikkingen direct in te schrijven in de Turkse burgerlijke stand is eindelijk ingevoerd in buitenlandse Turkse vertegenwoordigingen. Dat laat het Turkse ministerie van Buitenlandse Familie- en Gemeenschappen weten op hun website.

Eerder kon het al bij de burgerlijke stand in Ankara. Nu kan het bij alle buitenlandse vertegenwoordigingen van Turkije, zoals de consulaten in Nederland in Rotterdam en Deventer.

Leuk, al die moeilijke woorden. Maar waar gaat dit bericht nou over?

Veel Turkse Nederlanders laten hun huwelijk ook inschrijven in de Turkse burgerlijke stand bij het Turkse consulaat. Hiermee worden moeilijkheden in Turkije voorkomen en kan een Turkse nationaliteit voor hun kinderen verkregen worden.

Er is echter een probleem wanneer je uit elkaar gaat. Turkije erkent echtscheidingen, gedaan in het buitenland, niet. Daarvoor moet een erkenningsprocedure gestart worden, waardoor je paar duizend euro lichter en ten minste een jaar verder bent. In die erkenningsprocedure wordt getoetst of de echtscheiding voldoet aan de Turkse wettelijke vereisten.

Vorig jaar werd bekend dat dat zou veranderen, maar de procedure daarvoor deed lang op zich wachten. Volgens het ministerie kunnen Nederlandse echtscheidingen nu ingeschreven worden bij consulaten in o.a. Nederland en België.

Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moeten beide partners instemmen met de inschrijving van de echtscheiding in de Turkse burgerlijke stand. Je hoeft niet persee samen te gaan. Er mag hoogstens 90 dagen zitten tussen de verzoeken van beide partners.

Wat heb je nodig?

  • Schriftelijk verklaren dat er geen echtscheiding in Turkije loopt of dat een eerdere erkenningsprocedure is afgewezen;
  • Invullen van een formulier bij het consulaat;
  • Originele echtscheidingsbeschikking met apostille en een Turkse vertaling ervan;
  • Bewijs dat er geen hoger beroep is ingesteld tegen de echtscheidingsbeschikking (zoals een akte non-appèl of de inschrijving van de echtscheiding bij de burgerlijke stand (oftewel, de gemeente);
  • Kopie van de Turkse- en Nederlandse identiteitsbewijzen / paspoorten.