School Volendam mag meisje met hoofddoek weigeren

In de hoofddoekjes-kwestie op een school in Volendam heeft de rechter de directie in het gelijk gesteld.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

De school mag een 15-jarige leerling die een hoofddoek draagt, weigeren.

Dat heeft de rechtbank in Haarlem maandag bekendgemaakt

Katholieke grondslag
‘Het staat de schoolleiding van het Don Bosco College vrij om het verbod op hoofddoekjes in het schoolreglement op te nemen,’ aldus de rechter.

Het verbod past in de katholieke grondslag die andere geloofsuitingen binnen de school niet aanvaardt, zo luidt de uitspraak. De rechter vindt dat het hoofddoekjesverbod de vrijheid van meningsuiting niet beperkt en dat de school niet discrimineert op basis van geloof.

De rector van de school besloot half januari hoofddoekjes te verbieden. Aanleiding was de 15-jarige Massan die gesluierd op school verscheen. Het meisje werd apart gezet en zal van school worden gestuurd als het hoofddeksel blijft dragen.

Gelijke behandeling
De Commissie Gelijk Behandeling (CGB) keurde het verbod af. Later kwam de commissie in een andere zaak tot de tegenovergestelde conclusie. Over een zaak in Utrecht zei de CGB: Scholen mogen eisen stellen aan de wijze waarop meisjes hun hoofddoek dragen.

Het is voor een goede communicatie tussen leraren en leerlingen belangrijk dat de gezichtsuitdrukkingen van scholieren goed te zien zijn, aldus de CGB.

Bron: Elsevier.nl

  • Loading...