SGP en CU: ‘Roep Turkse ambassadeur op matje’

De ChristenUnie en de SGP willen dat de minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, de Turkse ambassadeur op het matje roept.
Redactie
Total
0
Shares

Dat meldt het NOS.

Hij zou verantwoording moeten afleggen voor de aanhoudende kritiek die premier Erdogan levert op Israël. Volgens hen moet de Turkse premier stoppen de relatie met Israël “voortdurend op scherp te zetten” met hatelijke opmerkingen.

Joël Voordewind en Kees van der Staaij hebben daarom de volgende vragen voor de ambassadeur ingediend:

1. Heeft u kennis genomen van de berichtgeving waarin is vermeld dat de Turkse premier Erdogan Zionisme heeft omschreven als een misdaad tegen de menselijkheid?Hoe beoordeelt u de gedane uitlatingen?

2. Wat betekenen deze uitspraken in uw ogen voor de relatie tussen Turkije en Israël? Heeft u de indruk dat Turkije aanstuurt op een steeds hardere confrontatie met Israël?

3. Heeft u uw verontwaardiging over deze uitlatingen laten blijken? Bent u bereid om de Turkse ambassadeur te ontbieden om uw afkeuring uit te spreken over deze uitspraken? Zo nee, waarom niet?

4. Hoe heeft de Nederlandse delegatie gereageerd tijdens het UN-verband waar deze uitlatingen zijn gedaan? Heeft deze delegatie van zijn afkeuring laten blijken?

5. Hoe beoordeelt u het gegeven dat UN-chef Ban Ki-Moon – die aanwezig was op de betreffende bijeenkomst – de uitlatingen van premier Erdogan niet heeft veroordeeld, terwijl zijn voorganger Kofi Anan destijds heel expliciet de link tussen Zionisme en racisme heeft veroordeeld?

De SGP en de CU zijn overigens niet de enigen die het gedrag van de premier hekelen. De VS heeft al eerder zijn afkeuring uitgesproken over een uitspraak die de Turkse premier over het zionisme maakte.
Volgens de VS zijn zulke uitspraken kwetsend, verkeerd en ondermijnend voor de Amerikaans-Turkse betrekkingen.

© Turks.nl / Esra Çakar

  • Loading...