Steeds meer hoogopgeleide Turken migreren naar Nederland

Turks.nl Redactie

Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije verhuizen veel meer Turken naar Nederland dan uit de asielcijfers blijkt, meldt NOS.

Er vroegen sinds de couppoging in 2016 zo’n 870 Turken asiel aan in Nederland. Maar nog meer Turken probeerden via een werkvergunning naar Nederland te komen.

De afgelopen drie jaar hebben in totaal 1.730 Turken zo’n werkvergunning aangevraagd. In 2014 waren dat er nog 220.

Turken vragen de werkvergunning niet alleen aan voor de economische kansen maar ook om veiligheidsredenen, blijkt uit onderzoek van de NOS. Sommigen zijn aanhangers van Fethullah Gülen, die door president Erdogan verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte staatsgreep.

De NOS sprak met FETÖ-sekteleden die als kennismigrant naar Nederland kwamen. Zij vrezen voor hun veiligheid en willen daarom niet hun persoonlijke verhaal vertellen. Wel beschrijven ze dat de kennismigranten vooral vermogende mensen zijn met connecties in het bedrijfsleven. Wie dat niet heeft, is aangewezen op de asielroute.

Het is onbekend welke bedrijven de kennismigranten in dienst nemen. Er zijn 9000 bedrijven in Nederland die kennismigranten mogen plaatsen. Volgens twee migratieadvocaten die spraken met NOS gaat het in de gevallen van de Turkse kennismigranten vaak om Turkse bedrijven in Nederland.

  • Loading...