Straatartiest Hüseyin Süleyman laat Amsterdammers genieten van Turkse muziek

Turks.nl Redactie

Straatartiest Hüseyin Süleyman laat Nederlanders en toeristen in Amsterdam al jaren genieten van Turkse muziek met zijn saxofoon.

Süleyman leeft al vijf jaar in Nederland. Hij werkt hier als kapper, maar is twee dagen per week te vinden op verschillende plekken in de hoofdstad, waar hij muziek maakt.

In het algemeen speelt hij Turkse liedjes: “Ik speel wat er in me opkomt en probeer dat te spelen en altijd komt Turkse muziek bij me op.”

Süleyman zegt dat in Bulgarije, waar hij vandaan komt, er weinig aandacht is voor straatartiesten, maar dat hij in Nederland veel mooie reacties krijgt. “Mensen vinden mijn muziek leuk, en geven een kleinigheid. Dagelijks verdien ik niet veel”, zegt de straatartiest.

Hij zegt dat het moeilijk is om te overleven als alleen leeft van wat je krijgt als straatartiest. De weeromstandigheden maken het er niet makkelijker op. Bij regen is het voor hem moeilijker blaasinstrumenten te spelen zoals de saxofoon.

De populaire straatartiest heeft al meerdere keren werk aangeboden gekregen. “Ik krijg concerten aangeboden, zowel van Turken als van Nederlanders. Ik speel zelfs soms op festivals, maar ik vind het leuker te spelen als straatartiest. Als straatartiest kom je dichter bij de mensen en dat is erg belangrijk voor me. Ik moet contact kunnen maken met de mensen”, zegt Süleyman.

Süleyman zegt dat de Mars van Izmir vaak gevraagd wordt, net als ‘Al Yazmalım’, ‘Hasretinle yandı gönlüm’, ‘Yoruldum hayat’, ‘Duydum ki unutmuşsun.