Taakstraf voor doodsbedreiging Kuzu en Öztürk

Turks.nl Redactie

Een man die in november 2016 op de Facebookpagina van weekblad Elsevier dreigende teksten plaatste tegen de Turks-Nederlandse Tweede Kamerleden van DENK is maandag door de Haagse rechtbank veroordeeld.

Martin V. (36) uit Den Haag kreeg een werkstraf van zestig uur en een maand voorwaardelijke celstraf opgelegd. Ook moet de man een behandeling krijgen die ertoe moet leiden dat hij zijn impulsieve gedrag onder controle krijgt.

‘Wie pompt ze een keer vol lood?’, schreef V. over Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. Die tekst werd al na tien minuten weer van de Facebookpagina verwijderd. Desondanks volgde er aangifte. De man zegt dat hij ‘nogal fel, vanuit een opwelling’ had gehandeld, maar hij vond tegelijkertijd dat de twee Turks-Nederlandse parlementariërs er zelf voor hadden gezorgd. “Zij zijn gevaarlijk bezig door racistische opmerkingen te maken over Nederlanders”, zegt V.

Het Openbaar Ministerie vond dat juist de Hagenaar ‘grenzen over ging’. Het OM had een werkstraf van 80 uur geëist, naast de verplichte behandeling. In de straf van de rechtbank is ook meegenomen dat de man familie van zijn ex bedreigde en een portier van een auto intrapte. Voor de schade aan die auto moet hij 900 euro vergoeden.

Eind 2016 werd Barend V. uit Alphen aan den Rijn tot een werkstraf van 30 uur veroordeeld omdat hij Tunahan Kuzu met de dood bedreigde.