Touroperator schrikt van as op vliegtuig

(Novum) – In de motoren van een Boeing 737 van ArkeFly die dinsdag van het Turkse Antalya naar Amsterdam is gevlogen, is as aangetroffen.
Turks.nl Redactie

De motoren blijken niet te zijn aangetast, meldt reisorganisatie TUI Nederland. Het toestel is weer vrijgegeven en wordt gewoon weer ingezet.

Volgens een woordvoerder van de reisorganisatie ‘was het natuurlijk wel even schrikken’ toen de as werd ontdekt. “We hebben gelijk onderzoek ingesteld en gelukkig bleek al snel dat de motoren geen schade hebben opgelopen door de stofdeeltjes.”

Maandag zei een diplomaat van een van de lidstaten van de NAVO nog dat een aantal F-16’s van het bondgenootschap schade aan de motoren had opgelopen nadat de gevechtsvliegtuigen door de vulkanische aswolk boven Europa waren gevlogen. Hier zaten geen Nederlandse vliegtuigen bij. Aan de binnenkant van de motoren van de gevechtsvliegtuigen werden glasachtige afzettingen aangetroffen.

Vorige week liepen twee Finse F-18’s vergelijkbare schade op toen zij door een aspluim vlogen. Beide vliegtuigen landden veilig, maar hun motoren moesten een uitvoerige reparatie ondergaan. De vulkanische as kan smelten in de motoren waar de deeltjes aan de binnenkant blijven plakken en een glasachtige laag vormen. Hierdoor hapert de luchttoevoer en verhit de motor, wat leidt tot motorfalen.