Turken de straat op tegen terreursteun EU

Turken die wonen in verschillende landen in Europa gaan de straat op om te demonstreren tegen het falend anti-terrorismebeleid van EU-landen.
Turks.nl Redactie

Aanleiding zijn zowel de gebeurtenissen in Turkije als de houding van de landen waar de Turken in wonen. Turkije overleefde een couppoging op 15 juli en wordt nog dagelijks aangevallen door terreurorganisaties als de IS en de PKK. 

Coup
Turken vinden dat veel EU-landen pas reageerden op de couppoging nadat het mislukt was, terwijl honderden burgers omkwamen om de democratie te beschermen. Dat bewijst dat deze landen de coup steunden, zeggen zij. Ook is het een punt van irritatie dat landen enkel wat te zeggen over de nasleep van de coup terwijl op 15 is gezwegen.

PKK & IS
Een ander irritatiepunt is het gedoogbeleid van de overheden tegen de terreurorganisatie PKK. Zo mogen PKK-gelieerde organisaties ook in Nederland hun gang gaan en komen politici van onder andere de SP en het CDA op voor de terreurorganisatie. Verder zijn Turken moe van de beschuldigingen over dat Turkije de IS zouden steunen, terwijl het land een zeer effectieve grondstrijd voert tegen de extremisten in het noorden van Syrië.

Op 20 november demonstreren Turkse Nederlanders om 13:00 op het Afrikaanderplein in Rotterdam. Op dezelfde dag gaan Turken in Parijs de straat op. Belgische Turken verzamelen op 19 november om 14:00 op de Blijde Inkomstlaan in Brussel.

15037349_768019823336127_5745711183195448364_n.jpg