Turken kregen onterecht 13 miljoen euro aan uitkeringen

Binnenkort verschijnen er meerdere Turken voor de rechter om massale fraude.

Het is een van de grootste fraudezaken in België: honderden Turken kregen miljoenen aan uitkeringen waar ze geen recht op hadden. Alles werd geregeld door een aantal professionele fraudeurs die documenten vervalsten.

In 2017 kwam de politie op het spoor van een grootschalig Turks netwerk in de provincie Limburg van België. Honderden Turken konden met vervalste documenten een uitkering krijgen of andere sociale voordelen krijgen.  Zelfs drie undercoveragenten konden een uitkering krijgen dankzij het werk van de verdachten. Zo konden zij medische rapporten opstellen waarin werd bepaald dat de cliënten voor 66% arbeidsongeschikt waren.

De fraudeurs vroegen om bedragen tussen de €3.500 en €10.000 om alles op orde te krijgen. Uiteindelijk regelden zij een rapport voor minstens 257 Turken. Zij kregen 13 miljoen aan uitkeringen of voordelen.

Binnenkort verschijnen de verdachten, Birol B. (45), Ismail A. (51), Gunalty A. (49) en Erman O. (48) voor de rechter. Zij riskeren een celstraf en/of een geldboete.