Turken veroveren Schiphol

Steeds meer Turkse maatschappijen voeren vluchten uit tussen Istanbul en Nederlandse luchthavens. Dat meldt Telegraaf.nl.
Turks.nl Redactie

Nu komt ook Atlasglobal een stukje Schiphol veroveren. Vanaf medio juni zullen toestellen van de maatschappij vliegen van en naar de luchthaven.

“We zetten een Airbus A320 in met drie klassen: tourist, economyplus en business. In tegenstelling tot budgetvliegers is de service aan boord inclusief met gratis eten en drinken en 25 kilo vrije bagage”, zegt topman Murat Ersoy.

Atlasglobal is actief sinds 2001. Ze hebben 24 toestellen die op meerdere continenten vliegen.

Ook Turkish Airlines zal vaker vliegen van en naar Nederland. Deze zomer vliegen zij al 38 keer per week vanuit Amsterdam en zes keer vanuit Rotterdam. “We kijken naar Maastricht” zegt directeur Ahmet Sahin. Ankara krijgt later dit jaar een directe verbinding met Schiphol.

Turkish Airlines is samen met de overheid bezig om van Istanbul een belangrijk wereldknooppunt te maken. Op dit moment wordt er een gigantisch vliegveld gebouwd dat 120 miljoen mensen aan moet kunnen. De helft van de passagiers naar Istanbul gebruikt de stad voor een doorvlucht. In de afgelopen jaren is dat verdubbeld, zegt Sahin.

Verwacht wordt dat Istanbul dit jaar na Londen en Parijs de derde luchthaven wordt van Europa. Daarmee worden Amsterdam en Frankfurt ruim ingehaald. De positie van Istanbul is een dreiging voor Schiphol en KLM, omdat de Turken de functie als regionale hub overnemen.

Het aantal verkochte tickets in Nederland stijgt niet, maar wel gaan steeds meer boekingen richting Turkish Airlines. Sahin meldt dat Turkish Airlines in 2015 een derde meer boekingen heeft dan vorig jaar.