Turkije boos over ‘traag’ onderzoek naar dood arrestant

De Turkse regering heeft kritiek op het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem. Vicepremier Bekir Bozdag van Turkije is boos vanwege het ‘trage’ onderzoek naar de dood van een arrestant in een politiecel.
Turks.nl Redactie

 
Bozdag vraagt zich af of het onderzoek naar het overlijden van de 22-jarige Ihsan Gürz niet in doofpot belandt, meldt De Telegraaf maandag.

Gürz werd in juli vorig jaar in een snackbar in Beverwijk aangehouden, omdat hij zich ernstig had misdragen. Bij zijn arrestatie verzette de Turkse Nederlander zich dusdanig, dat de politie geweld moest gebruiken om hem in de boeien te krijgen.

Onderzoek
Enkele uren later overleed Gürz in een politiecel. Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut werd duidelijk dat de man onder invloed van cocaïne was. Gürz, die een hartafwijking had, is niet door politiegeweld om het leven gekomen.

Eind juli heeft het OM aangegeven dat een onderzoek naar de medische zorg die Gürz heeft gekregen, binnen enkele weken klaar zou zijn. Het onderzoek is nog niet afgerond. Bij een tweede autopsie in opdracht van de Turkse justitie bleek bovendien dat het hart niet meer aanwezig was in het lichaam.

Bron: Elsevier.nl