Turks-Nederlandse ambtenaar mag terugkeren naar Rotterdam

Turks.nl Redactie

De Turks-Nederlandse trouwambtenaar Aydin Akkaya uit Bergen op Zoom, is nog steeds welkom om huwelijken te voltrekken in Rotterdam. Dat staat in een brief die hij eind juni heeft ontvangen van de gemeente Rotterdam, schrijft het Algemeen Dagblad.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb stelde in mei nog dat hij in de Maasstad geen huwelijk meer mocht sluiten, omdat hij Turks spreekt tijdens de huwelijksvoltrekking.

Aboutaleb zei dat destijds in antwoord op vragen van de Rotterdamse VVD-fractie. Die partij was ter ore gekomen dat Akkaya zich zou hebben misdragen tijdens het voltrekken van een huwelijk.

Hij zou de plechtigheid alleen in het Turkse willen doen en zou een Rotterdamse ambtenaar, die daar een punt van maakte, onheus hebben gejegend. De Rotterdamse burgervader bevestigde die lezing en liet weten dat Akkaya een brief had gekregen waarin hem de wacht zou zijn aangezegd.

Akkaya zei in mei van geen brief te weten. ”Ik heb daarop contact gezocht met Rotterdam en navraag gedaan. Uiteindelijk hebben ze me 28 juni een brief gestuurd. Bijna drie maanden na het voorval.” Daarin staat dat: ‘Bij een eventuele volgende huwelijksvoltrekking zal derhalve eerst een persoonlijk gesprek met u plaatsvinden’.

Ook maakt het desbetreffende afdelingshoofd zijn excuses voor de late verzending. ‘Op een eerder moment was u deze brief al toegezegd maar door interne miscommunicatie is deze brief niet aan u verzonden.’