Bekende Turks-Nederlandse journalist (55) overleden

Turks.nl Redactie

De Turks-Nederlandse journalist Mehmet Ülger (55) is maandag overleden. Hij was al langere tijd ziek, bevestigt algemeen secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

De in Turkije geboren Ülger werkte als freelancer voor diverse media, waaronder het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), EenVandaag, Spoorloos, Trouw, De Groene Amsterdammer en de Volkskrant.

Ülger staat bekend om zijn negatieve houding tegenover de nationalistische Grijze Wolven en de AK Partij-regering. Veel linkse Turken prijzen zijn werk.

Hij schreef diverse boeken, zoals Grijze Wolven: een zoektocht naar Turks extreem-rechts met Stella Braam. Kort na publicatie van het boek in 1997 werden ze met de dood bedreigd en moesten ze onderduiken.

Ook maakte Ülger diverse documentaires, was hij lid van de Raad voor de Journalistiek en bestuurslid bij de NVJ. In 2015 werd hij vervolgd in Turkije, waar hij begin dat jaar was aangehouden omdat hij in 2013 foto’s had gemaakt tijdens de rechtszaak tegen de eveneens Turks-Nederlandse journaliste Fusun Erdogan. Hij werd daarvoor vrijgesproken.