Turks-Nederlandse moeder en zoon mogen Turkije niet verlaten

Turks.nl Redactie
Total
554
Shares

Een Turks-Nederlandse moeder en zoon uit Arnhem hebben een uitreisverbod gekregen in Turkije en verblijven momenteel bij familie in Istanbul, schrijft het Algemeen Dagblad.

”Anderhalve week geleden wilden we terugvliegen naar Nederland, maar we werden tegengehouden.

Er zou een onderzoek naar mij lopen, kreeg ik te horen. Maar ik heb niets verkeerd gedaan. En mijn zoontje moet maandag weer naar school in Nederland”, zou de moeder hebben gezegd in een telefonisch gesprek met het AD.

Volgens de vrouw, die zowel de Nederlandse als de Turkse nationaliteit bezit, is ze in juli vanwege een begrafenis van een familielid naar Turkije gereisd met haar zoontje.

Al bij aankomst zou ze bij de douane te horen hebben gekregen dat haar Turkse identiteitsbewijs was geblokkeerd en dat terugreizen moeilijk zou worden.

”Ik heb geprobeerd hulp te zoeken bij het Nederlandse consulaat in Istanbul. Maar tot nu toe kunnen ze daar niet veel voor mij doen. Ik moest een advocaat zoeken. Die zijn in augustus vanwege de zomervakantie nauwelijks te vinden.”

FETÖ

De vrouw zegt geen banden te hebben met de terroristische FETÖ-sekte. ”Ik bemoei me helemaal niet met politiek, ik weet er niks van. Ik vermoed dat mijn ex in Turkije mij via de kliklijn heeft aangegeven. Uit wraak. We hebben een moeilijke scheiding achter de rug.”

Een woordvoerster van het ministerie van BuZa laat weten dat er op dit moment zeker tien gevallen bekend zijn van Turkse Nederlanders die Turkije niet uit mogen.

Zo’n uitreisverbod heeft vaak te maken met banden met de FETÖ-sekte. Een aantal Nederlanders met een dubbele nationaliteit zit momenteel in een Turkse gevangenis.

”We doen er alles aan om deze mensen bijstand te verlenen. Het is lastig, want Turkije beschouwt hen als Turkse burgers die onder de Turkse wet vallen”, zegt de woordvoerster.

  • Loading...