Turks-Nederlandse moordenaar voelt zich niet schuldig: “Schuld van geest”

Turks.nl Redactie

Hüseyin A. verkrachtte en vermoordde de 19-jarige scholiere Milica van Doorn in 1992. Hij werd in december opgepakt na een DNA-onderzoek onder Turkse Zaandammers. Zijn verklaringen tegenover de politie zijn nu geopenbaard door de media.

Hüseyin A. bleek met zijn leven te zijn doorgegaan. Hij trouwde, kreeg vier dochters en had een vaste baan, totdat hij opgepakt werd.

Tegen de politie zegt hij zich niet schuldig te voelen. Hij zegt destijds door een geest gegijzeld te zijn. Die geest liet hem blijkbaar een onschuldig meisje verkrachten, vermoorden, vluchten, een kwart eeuw zwijgen, trouwen, vier kinderen krijgen en nog steeds zwijgen.

Verwantschapsonderzoek

De verdachte werd afgelopen zaterdag opgepakt. Omdat hij in volledige beperking zit, wil het Openbaar Ministerie zijn identiteit niet bevestigen. De man is een familielid van iemand die onlangs heeft meegewerkt aan verwantschapsonderzoek van de politie.

133 Turks-Nederlandse mannen in Zaandam werden gevraagd hun DNA af te staan. 125 mannen deden dat vrijwillig en een aantal werd nog gezocht. Twee personen, waaronder de aangehouden man, weigerden DNA af te staan.

Primeur

Het was de eerste keer dat in Nederland met een DNA-verwantschapsonderzoek een verdachte via een familielid werd gevonden. De verdachte werd na zijn aanhouding alsnog tot een DNA-test verplicht. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft aan de hand daarvan een sluitende overeenkomst vastgesteld met het DNA dat bij Milica werd gevonden.

Turks uiterlijk

De 19-jarige havo-scholiere Milica van Doorn werd op 8 juni 1992 dood gevonden in een vijver naast de Sint-Jozefkerk in Kogerveld, een wijk in Zaandam. Ze was verkracht en met een mes om het leven gebracht.

Getuigen verklaarden toentertijd een man met een Turks uiterlijk te hebben gezien in de buurt waar Milica werd gevonden. Vandaar dat de mannen die opgeroepen werden voor het DNA-onderzoek ook een Turkse achtergrond hebben.

  • Loading...