Turks-Nederlandse ouderen en dementerenden krijgen eigen tehuis

Turks.nl Redactie
Total
669
Shares

Turkse ouderen en dementerenden krijgen vanaf december een eigen ‘zorgwoning’ in zorgcentrum Antonia in Terborg. Dat meldt De Gelderlander.

Zorginstelling Azora wil in het zogenoemde Koetshuis achter het zorgcentrum ruimte maken voor acht bewoners met een Turkse achtergrond.

De zorgwoning wordt ingericht naar Turks voorbeeld, met een andere kleurstelling dan de Nederlandse woonkamers, meubilair en een eigen Halal-keuken. Azora heeft bij de voorbereidingen aansluiting gevonden bij de Stichting Zahet, die in de gemeente Nijmegen al twee zorgcentra heeft voor mensen met een migrantenachtergrond.

Cultuur

Aanleiding voor de Turkse vleugel is de toenemende vraag vanuit de Turkse gemeenschap in de gemeente Oude IJsselstreek. ”Het zit in de cultuur van die mensen om hun ouderen zo lang mogelijk zelf thuis te helpen. Daar is op zich natuurlijk helemaal niks mis mee, maar bij zwaardere zorg of dementie is die zorg op een gegeven moment niet meer thuis te geven”, zegt Azora-directeur Hans Metzemaekers.

Vooral bij dementerenden zorgt dit voor problemen. ”Die mensen vallen terug op hun Turkse taal en gewoontes. Dan is het zo belangrijk dat je ze opvangt in hun eigen taal en in een omgeving die past bij hun verleden”, gaat de directeur verder.

Daarom vragen we van de medewerkers die op deze woning gaan werken ook dat ze de Turkse taal machtig zijn. Er zijn enkele Nederlandse collega’s, die hier ook graag willen werken. Die volgen inmiddels Turkse taallessen”, sluit hij af.

  • Loading...